Hedef Belirlemenin Önemi
Hedef belirleme, görünmezliği görünür hale getirmenin ilk adımıdır.Başarıya ulaşmış bütün insanların önceden belirledikleri bir amaçları ve bu amacı gerçekleştirmeye yönelik planları vardır. Başarı, belirlenen bu hedeflerin bir plan dahilinde aşama aşama gerçekleşmesiyle olur. Onun için kişi önce kendisini motive edecek bir hedef belirlemekle işe başlamalıdır.
Hedef belirlemek, dürbün veya mikroskop merceklerini odaklamak gibidir. Mercekleri, net bir şekilde görebilmek için ayarlamanız gerekir, aksi halde bulanık bir resim görürsünüz. Zihinsel ve fiziksel enerjimizi tek bir şeye yönlendirmek içinde zihnimizde net ve ayrıntılı bir resme, odağa ihtiyaç vardır. Bu da ancak hedef belirlemekle olur.
Hedef Belirlemek Bana Ne Kazandırır?
Hedef belirlemekle çalışmalarınıza anlam kazandırırsınız. Bu da size hedefe ulaşma konusunda dayanma ve irade gücü verir. Önemli bir hedefiniz varsa sabit yerinizde kalmaz sürekli ilerlersiniz. Daha çok mücadele eder ve karşılaştığınız sıkıntılarda pes etmez ve yaptığınız işe adanırsınız. Tarihimizde bunun birçok örneği vardır. İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in tek bir hedefi vardı. İstanbul'u alarak Peygamber Efendimizin (S.A.S.) iltifatına mazhar olmak istiyordu. Bunun için "Ya İstanbul beni alır ya da ben İstanbul'u alırım" diyerek ve hedefiyle bütünleşerek gemileri karadan indirtmiş ve 21 yaşında İstanbul'u fethetmiştir.
Gün için çok fazla seçeneğe sahip olmanız ve dikkati dağıtan çok fazla faktör olmasından dolayı hedef belirlemek sizi karmaşıklıktan ve dikkatizin dağılmasından kurtarır. Enerji ve performansınızı belirli bir konuya ya da işe yoğunlaştırmanızı sağlar. O konuya çalışmanızı ya da işi yapmanızı sağlayacak azim ve gayreti kendinizde bulmanızı sağlar.
Odaklanabileceğiniz ve görselleştirebileceğiniz hedeflere sahip olmak, kendi içsel arzularınıza daha iyi bağlamanıza yardımcı olur ve odaklanmanızın azalmaya başladığı dönemlerde çalışmanız için gereken motivasyon enerjisini verir.
Hedef Belirleme İle İlgili Araştırmalar Ne Diyor?
Locke ve Latham'ın araştırmasında net, ölçülebilir ve zorlayıcı, ancak aşırı zor olmayan hedeflerin, çok genel olan kolay hedeflerle karşılaştırıldığında kişinin elinden gelenin en iyisini yapmada daha yüksek performansa yol açtığı tespit edilmiştir.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada ise öğrencilere " Geleceğiniz için net ve yazılı bir hedef belirlediniz mi? " sorusu sorulmuştur. Öğrencilerin % 3'ü yazılı net bir hedeflerinin olduğunu belirtmiş. Geri kalan % 97 'lik grup ise net bir hedeflerinin olmadığını ifade etmiştir. 10 yıl sonunda araştırmanın devamı niteliğinde bir araştırma daha yapılmış ve hedeflerini net olarak belirleyen ve yazıya döken %'3 lük kesimin hayatta sosyal ve ekonomik yönden daha iyi durumda olduğu görülmüştür.
Bu araştırmalar gösteriyor ki hedefi bilinçli olarak belirlemek hedef ile ilgili kişide farkındalık oluşturuyor ve yapacağı çalışmalara anlam kazandırıyor.