Uyku Ergen Beyninin Gıdası
"Müzik ruhun gıdası" olduğu gibi uykuda beynin gıdasıdır. Ergenlik döneminde vücut ve beyin gelişimi uyku sırasında gerçekleşir. Okul başarısında ve sınavlarda bir düşüş varsa uyku düzenine bir göz atmakta fayda var. Nitekim uyku yoksunluğu; öğrenme kabiliyetinde bozulma, problem çözme becerilerinde yavaşlama, motivasyon düşüklüğü, konuya odaklanamama ve unutkanlığa sebep olmaktadır. Bu durumu önlemek için ergenlik döneminde 8-10 saat arası uykuda olmak gerekiyor.
Bilim insanları iyi bir gece uykusunun öğrenmeyi ve hafızayı ne şekilde etkilediğini ortaya koymak için birçok araştırma yapmıştır. Minnesota Üniversitesinde yapılan araştırmada en az 8 saat uyuyanların ders başarısı, daha az uyuyanlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Uyku İçin Araştırmalar Ne Diyor?
Çin ve ABD'de bulunan araştırma ekibi beyin hücreleri ile uyku sırasında oluşan sinapslar arasındaki bağlantıyı görebilmek için gelişmiş mikroskopi teknikleri kullanarak fareler üzerinde bir araştırma yapmıştır. Bu araştırmada geliştirilmiş mikroskop yardımı ile hayvanlar uyurken ya da uykusuz bırakıldıklarında beyinlerinde neler olduğu incelendi ve çıkan sonuçta yeterli uyku uyumasına izin verilen hayvanların uyutulmayanlara göre beyinlerinde nöronlar arasında dikkat çekici şekilde çok daha fazla bağlantı oluştuğu tespit edildi.
Bu yapılan araştırmalar uykudayken de öğrendiğimizi ve hafızada ki bilgiyi organize edip raflara yerleştirdiğimizi gösteriyor. Onun için eğer bir şeyi daha iyi öğrenmek, bilgileri pekiştirmek ve kalıcı belleğe aktarıp uzun süreler boyunca hatırlamak istiyorsanız düzenli uyku şart.
Ergen Beynine Uyku Önerileri
- Her gece uyumadan önce aynı şeyleri yaparsanız, vücudunuza yatma zamanının geldiğinin sinyallerini öğretirsiniz. Bunun için duş alabilir ya da kitap okuyabilirsiniz.
- Ertesi gün için uyumadan önce hangi derslere çalışacağınızı not alın. Böylelikle yarın için ne yapacağınız konusunda endişelenme ya da strese girme durumunuz olmayacaktır.
- Odanı rahat uyuyacak hale getirmelisin. Yattığın zaman odan çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı, hafif serin bir oda uyumak için idealdir. Karanlık ve sessiz olmasına da dikkat etmelisin.
- Yatma zamanı yaklaşırken abur cubur yeme; enerji içeceği, çay, kahve ve asitli içecekler tüketme.
- Yatma ve kalkma saatlerini belirle, aynı saatte yatmaya ve aynı saatte kalkmaya çalış. Böylece yatma saatin yaklaştığında bedenin zaten kendini uykuya hazırlayacaktır.
- Spor yapıyorsan yatma saatine yakın yapma, ödevlerini son ana bırakma.
- Ekranların mavi ışık frekansı uykunun gelmesini sağlayan melatonin hormonunun salgılanmasını engelliyor. Onun için yatmaya yakın televizyon seyretme, tüm ekranlarla ilişkini yatma saatinden en az 1 saat önce bitir.
- Odanda bilgisayar oyunu oynama. Beyin odayı heyecan ve uyanıklık durumuyla özdeşleştirebilir. Bilgisayarın evin ortak alanında olması en iyi seçim olacaktır.
- Cep telefonunu sessize al, mümkünse odanda tutma.